Talerze są obecne w każdej kuchni i stanowią podstawę zastawy stołowej. Korzystamy z nich w czasie śniadań, kolacji i obiadów, często sięgając po prostu po ten „pierwszy z brzegu”. Tymczasem przeznaczenie talerzy jest różnorodne – podobnie zresztą, jak wiele jest ich rodzajów. Warto bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu i przekonać się, że talerze mogą być czymś o wiele więcej niż tylko „podkładką”, na której kładziemy jedzenie. Zapraszamy do fascynującego świata talerzy dostępnych w sklepie DUKA!
Talerze towarzyszą nam od dawna. Formę, jaką dziś znamy najlepiej, przyjęły na początku XVIII wieku. Ale nie oznacza to, że wcześniej z nich nie korzystano. Naczynia były powszechnie używane choćby w Starożytnym Rzymie czy Grecji, zaś początki wytwarzania talerzy z porcelany w Chinach, sięgają VII wieku naszej ery. Wraz z postępem cywilizacyjnym, zmieniało się wiele otaczających nas przedmiotów codziennego użytku. Takie transformacje przechodziły również talerze.
Spis treści
Przeznaczenie talerzy
Gdyby spytać przypadkową osobę, do czego służą talerze, zapewne w odpowiedzi usłyszelibyśmy „Do tego, żeby z nich jeść”. Pełna zgoda. Jednak różne talerze służą różnym celom. Oczywiście nawet dzieci wiedzą, że zupę je się z głębszych talerzy, a mizerię najczęściej podaje się w miseczkach. Gdy jednak zagłębimy się w temat, odkryjemy, że talerze mają różnorodne przeznaczenie. A ich lista jest równie długa, co, w niektórych przypadkach, zaskakująca!
Wśród wymienionych poniżej talerzy część jest nam doskonale znana, ale niektóre z nich mogą być nam całkowicie obce. A zatem, pokrótce wyjaśnijmy, jakie jest przeznaczenie poszczególnych talerzy, bazując na przykładach ze sklepu internetowego DUKA
(https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/zastawa-stolowa/talerze).
- Talerze śniadaniowe – DUKA NORD, o średnicy 22 cm, to dość wyjątkowy talerz śniadaniowy. Wykonany jest z barwionego szkła „bąbelkowego” i zachwyca iluzją zatopionych w talerzu kropli wody. Jak sama nazwa wskazuje, przeznaczony jest jako naczynie do serwowania na nim śniadań, np. kanapek, jajecznicy czy grzanek.
- Talerze obiadowe – DUKA FELICIA FIRANDE to talerz obiadowy o średnicy 26,8 cm i wysokości 2 cm. Ten pięknie zdobiony i wykonany z porcelany talerz, znakomicie prezentuje się na stole – bez względu na to, jakie danie zostanie na nim podane.
- Talerze głębokie – DUKA FELICIA FIRANDE o wymiarach 21,7 cm x 3,5 cm, wykonany z porcelany i ozdobiony kwiatowym wzorem, to naczynie idealne do zup, ale także do gulaszu, potrawek czy makaronów z sosami.
- Talerzyki deserowe – DUKA STREET ART MANNERFRA to niewielkich rozmiarów (16,2 cm średnicy) kolorowy talerzyk, na którym pięknie prezentować się będą kawałki ciasta, tortu czy inne „słodkości” (w tym owoce!).
- Talerze na jajka – tradycyjne podstawki do jajek ugotowanych na miękko lub na twardo, można zastąpić odpowiednim talerzem! DUKA Scandi to naczynie dwuczęściowe – składa się z drewnianej podstawy o średnicy 29 cm i talerza (średnica 28 cm), w którym znajduje się 12 wgłębień na jajka. Idealny dla miłośników tego nabiału w każdej formie, DUKA Scandi pozwoli na bezpieczne przetransportowanie ich z kuchni prosto na stół!
- Bulionówki – wykonana z porcelany DUKA TIME BLACK to idealny przykład bulionówki, czyli głębokiego talerza do podawania tzw. czystych zup (bulionu, barszczu, ale także niektórych chłodników). Może także służyć jako tradycyjny głęboki talerz, w którym serwowany jest np. rosół. Jednak bulionówki powstały z myślą o oddzieleniu zupy od dodatków, które powinny znajdować się na osobnych talerzach.
DUKA TIME BLACK, z obowiązkowym dla bulionówek spodkiem, ma wymiary 12,2 cm x 19 cm x 7,4 cm. - Spodki – zwykle kupowane w zestawie z filiżanką (np. DUKA SARA), stanowią niewielką podstawę pod gorącą szklankę czy właśnie filiżankę. Spodki mają charakterystyczne wgłębienia, które ułatwiają utrzymanie w miejscu przenoszonej filiżanki, zmniejszając ryzyko jej upadku czy rozlania się płynu (zwykle kawy lub herbaty).
- Patery – to gładkie talerze na „nóżkach”, służące przede wszystkim do podawania na nich ciast i tortów. DUKA ACACIA wykonana z drewna (górna część patery) i porcelany (nóżka), posiada dodatkowo szklany klosz, który pozwoli zachować świeżość umieszczonego na paterze deseru.
Jej szczegółowe wymiary to: nóżka: 9 cm x 11 cm x 11 cm, talerz: 20 cm x 20 cm x 2 cm, klosz: 16 cm x 16 cm, x 11,5 cm.
Rodzaje talerzy
Znając już przeznaczenie poszczególnych talerzy, przyjrzyjmy się ich rodzajom. Mogą być wykonane z drewna, porcelany, kamionki czy szkła i mieć kształty, które w pierwszej chwili zupełnie nie kojarzą się z talerzami. A jednak, nimi są!
Współczesne talerze mogą być tradycyjnie okrągłe, ale także kwadratowe lub prostokątne. Krawędzie talerzy dostępnych w sklepie internetowym DUKA również zaskakują – obok tych najbardziej typowych (idealnie zaokrąglonych), znajdziemy krawędzie zakrzywione lub nieregularne.
Doskonałymi przykładami nietypowych talerzy będą choćby:
- DUKA FELICIA FIRANDE – talerz obiadowy, z misternie wykonanym rantem;
- DUKA TIME – talerz deserowy, którego krawędzie zostały lekko zakrzywione do wewnątrz, co nadaje mu wyjątkową formę;
- DUKA JORDEN – talerz wykonany z kamionki szkliwionej w kolorach beżowo-brązowych, o nieregularnym brzegu (efekt uzyskany dzięki ręcznemu wykonaniu);
- DUKA KROG – głęboki talerz w o nieregularnym kształcie, idealny do serwowania codziennych posiłków w niecodziennej formie!
Dostępne w wielu kształtach i kolorach, z pięknymi zdobieniami lub w klasycznej bieli bądź czerni – wśród współczesnych talerzy każdy znajdzie zestaw idealny dla siebie. Decydując się na wymianę zastawy stołowej na nową, warto zaopatrzyć się w te rodzaje talerzy, z których będziemy korzystać najczęściej. Dobrze jest też zwrócić uwagę na ich dodatkowe zalety (podpowiemy, że niemal wszystkie talerze ze sklepu DUKA, można czyścić w zmywarce – co jest dużym ułatwieniem i oszczędnością czasu).